joi, 23 ianuarie 2014

Cum se măsoară nivelele de cunoştinţe într-o limbă străină



De-a  lungul experientei noastre în organizarea cursurilor de limbi străine pentru adulţi ne-am confruntat de multe ori cu situatii în care cei care doreau să participe la cursuri nu ştiau aproxima nivelul la care sunt sau  credeau ca dupa un curs de 30 de ore la nivel începător pot trece la un nivel intermediar :). Nu este chiar atât de uşor ...

Aici ne vine în ajutor Cadrul Comun European de Referinţă, care a fost creat ca un instrument de evaluare a competenţelor lingvistice pe baza unor abilităţi şi anume ce poate să facă un utilizator într-o limbă străină. Acest cadru a fost creat de Consiliul Europei pentru a uniformiza standardele de măsurare a nivelelor de cunoştinţe într-o limbă străină pe tot teritoriul Europei şi nu numai. Deci dacă cineva a terminat cu succes un curs de germană la nivel A2  la centrul nostru de exemplu, poate să reia cursul în Germania de la nivelul B1 deoarece nivelele sunt standardizate. 

Cum funcţionează acesta?

Cadrul Comun European are ca referinţă 6 nivele standard:
A1 ( nivel începător ) – nivel obţinut după aprox 90  - 100 de ore ghidate
A2 (nivel elementar) – nivel obţinut după aprox 180  - 200 de ore ghidate
B1 (nivel intermediar) - nivel obţinut după aprox 350  - 450 de ore ghidate
B2 (nivel post-intermediar) - nivel obţinut după aprox 450  - 600 de ore ghidate
C1 (nivel avansat) – nivel obţinut după aprox 700-800 de ore ghidate
C2 (nivel profesionist) - nivel obţinut după aprox 900-1200 de ore ghidate


Acest număr de ore diferă bineînţeles de la persoană la persoană şi depinde de foarte mulţi factori gen vârstă, experienţă anterioară, abilităti, etc , însă, în principiu, trecerea de la un nivel la altul (de exemplu de la o la A1 sau de la A1 la A2, sau de la A2 la B1) necesită în medie cam 90 de ore minim.   


La Bridge Language Study House puteţi parcurge un astfel de nivel în 3 module pentru că fiecare modul are 30 de ore, iar la alte centre îl puteţi parcurge în 2 module dacă acestea au 45 de ore fiecare, insă numărul standard de ore alocate pentru trecerea de la un nivel la altul este acelasi fie că este în Cluj Napoca, Bucureşti, România, Franţa, Marea Britanie sau alte ţări europene.
De aceea nu fiţi speriaţi sau dezamăgiţi de numărul mare de ore necesare însuşirii unei limbi străine deoarece aceste nivele şi timpul necesar parcurgerii acestora sunt recomandate şi testate atât de profesori experimentaţi de limbi străine cât şi de diferiţi utilizatori. 



Vom reveni pe viitor cu mai multe despre descrierea acestor nivele standard şi cum puteţi să vă autoevaluaţi însă până atunci vă invităm să vă testaţi cunoştinţele pentru a putea alege cursul care vi se potriveşte cel mai bine! 

Echipa Bridge Language Study House

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu